Etanapasta

Valkosipulivoissa kypsytetyt etanat ovat monille tuttu herkku. Muunlaisten etanaruokien reseptejä tuntuu olevan aika harvassa. Joitakin vuosia sitten Bar9:ssä Uudenmaankadulla sai aivan mielettömän hyvää etanapastaa. Hauska tapa keksiä uusia reseptejä onkin se, että yrittää matkia jotain hyvää ravintola-annosta. Etanoita löytyy säilykkeenä monesta kaupasta, ainakin Stockan Herkusta. Ysibaarin etanapasta mielessämme suoritimme kokeilun, jossa säilyke-etanat kohtasivat kerman, valkosipulin, pecorino romano-juuston ja valkoviinin ihastuttavan yhdistelmän.

Ainekset:

loraus oliiviöljyä, meillä oli tällä kertaa sitruunalla maustettua
pieni purkki säilyke-etanoita (n.12kpl)
reilusti kevätsipulia/tavallista sipulia
ainakin 3 valkosipulinkynttä
½dl valkoviiniä
1½dl ruokakermaa
n. ½dl pecorino romano tai parmesan-juustoa
suolaa
rucolaa
tuoretta basilikaa

spagettia
suolaa
oliiviöljyä



Laita vesi kiehumaan spagettia varten. Kun vesi kiehuu lisää siihen loraus oliiviöljyä ja suolaa sekä spagetit. Samaan aikaan kun spagetit kiehuvat voit valmistaa kastikkeen.

Kuumenna pannua ja lorauta siihen oliiviöljyä. Paista hienonnettuja valkosipulinkynsiä sekä silputtua sipulia öljyssä. Lisää joukkoon valkoviini ja anna hetken kiehahtaa. Sen jälkeen joukkoon lisätään kerma ja valutetut etanat. Kastikkeen annetaan vetäytyä n. 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Saosta kastike raastetulla juustolla. Mausta suolalla ja halutessasi pippurilla. Etanoista tulee niin hienostunut maku kastikkeeseen, että meidän mielestämme liika maustaminen vie tilaa etanoiden omalta maulta. Kun spagetti on valmista yhdistä kastike valutettuun spagettiin ja lisää vielä joukkoon kourallinen rucolaa ja tuoretta basilikaa.

Tämä oli muuten todella hyvää ja varmasti tarjoamme tätä joku kerta joillekin ennakkoluulottomille ystävillemme. Kylmä valkoviini lasissa, siivottu koti ympärillä ja ajatus alkavasta viikonlopusta kruunasivat tämän makunautinnon.

Kommentit